Objavljeno dana Ostavite komentar

Mere i dimenzije u opremanju kupatila

Kupatilo predstavlja prostoriju bez koje nijedno domaćinstvo ne može da funkcioniše. Najčešće predstavlja jednu od, ako ne i najmanju prostoriju u kući. Međutim, uzevši u obzir funkcionalnost kupatila, neophodno je prilikom planiranja rasporeda u kupatilu uzeti u obzir neke minimalne standarde.

Veličina kupatila

Minimalna veličina kupatila koje podrazumeva WC šolju, umivaonik i kadu minimalnih dimenzija, bila bi 1,5×1,5 m ukoliko je kupatilo kvadratnog oblika, i ukoliko je pravougaonog, 1,35×1,5 m. Osim samih dimenzija, prilikom planiranja kupatila treba uzeti u obzir potrebe osoba koje će ga koristiti. Veoma je važno znati da li će kupatilo koristiti porodica sa decom ili možda starije osobe.

Svakako je potrebno popisati planirane elemente koje želimo da postavimo, kao i njihove karakteristike. Neophodno je uzeti u obzir i da li se neki od elemenata ugrađuje, da li se uklapa sa instalacijama i sl.

Pozicija WC šolje

WC šolja u idealnim uslovima, treba da bude pozicionirana tako da sa obe strane bude na 15-20 cm od zida ili nekog drugog elementa. Kada je u pitanju dužina, bilo bi neophodno da od zida na koji se WC šolja naslanja postoji prostor od 120 cm. Za ekonomičniju upotrebu prostora, možete koristiti ugradni vodokotlić i konzolne WC šolje kako bi zauzimale minimalno prostora. Dok sa jedne strane, stojeće i monoblok WC šolje imaju definisanu visinu, prilikom postavljanja konzolnih, trebalo bi voditi računa da one budu na visini od 45cm od poda.

Grafički prikaz pozicije WC šolje

Umivaonik

Ponuda umivaonika je iz godine u godinu sve šira, kako po pitanju dimenzija, tako i po pitanju oblika pa i boje. Samim tim, može se zaključiti da nema nekog univerzalnog i obaveznog pravila za postavljanje istog, ali neke osnovne mere i dimenzije će svakako biti od koristi. Najučestalije dimenzije umivaonika su oko 60 cm širine i 45 cm dubine. Dakle, to bi bio prostor na koji treba da računate prilikom rasporeda elemenata u kupatilu. Ukoliko spadate u mali broj srećnika koji u svom kupatilu raspolaže sa dovoljno prostora da može da se ugradi dupli umivaonik, računajte da za njega odvojite od 90 – 120 cm širine. Preporučeni razmak između slavina bi bio oko 60 cm.

Kada je u pitanju visina postavljanja umivaonika, slično kao i kod montiranja kuhinje, postoje standardi koji se kreću od 80-85 cm. Međutim, obzirom da svoje kupatilo opremate i prilagođavate svojim potrebama, ta visina treba da bude prilagođena potrebama korisnika istog. Tako, svakako visina umivaonika postavljenog u domaćinstvu porodice čiji su članovi visoki preko 180 cm neće biti ista kao i za one koji su visoki oko 160 cm. Svakako treba da znate da je visina koju definišete, visina gornje ivice umivaonika. Naravno, dodatno ograničenje može biti i slavina ukoliko ste je prethodno ugradili u zid. Ukoliko se slavina postavlja na umivaonik, imate maksimalnu fleksibilnost.

Postavljanje umivaonika i ogledala

Obzirom da kupatilo mora da ima i ogledalo, njegovo postavljanje možete usaglasiti sa visinom umivaonika. Uobičajena pozicija ogledala bi bila na oko 35 cm od gornje ivice umivaonika. Naravno, raznovrsnost ponude ogledala za kupatilo, otvara mnoge druge mogućnosti, pa možete prepustiti mašti na volju sve dokle god konačan rezultat daje maksimalan komfor usaglašen sa Vašim željama.

Kade ili tuš kabine

Obzirom da kupatilo najčešće predstavlja malu prostoriju, fokusiraćemo se na minimalne dimenzije koje su potrebne za postavjanje tuš kabine sa ili bez kade. Naime, uobičajene najmanje dimenzije tuš kada su 80 x 80 cm. U skladu sa tim su i dimenzije tuš kabina. Svakako bi idealno bilo ukoliko postoji prostor za nešto veće kabine, pa su dosta česti modeli 90×90 cm. Za dodatni komfor, tu su i kabine pravougaonog oblika. Ukoliko se postavlja samo pregradni zid, ili tuš stena, gde kada nije ograničavajući faktor, treba uzeti u obzir da bi ulaz u kabinu trebalo da ima širinu od idealno 60 cm ali minimalno 50 cm. Uobičajena visina kabina je između 190 i 200 cm. Što se tiče vrata kabine, najčešće su u pitanju klizna vrata jer upravo takva vrata zauzimaju najmanje prostora u kupatilu. Ukoliko se ipak odlučite za varijantu kabine sa vratima sa šarkama, morate računati na dodatni prostor od oko 50-65 cm.

Kada je u pitanju slavina za tuš kabine, uobičajena visina na koju se postavlja je oko 120 cm mereći od poda. Ukoliko postavljate ugradne elemente, tuš ruža koja se ugrađuje u zid, postavlja se okvino na visini oko 220 cm. Naravno, ponovo se uzima u obzir komfor korisnika kupatila, pa su i odstupanja u skladu sa tim.

Postavljanje tuš slavine

Bezbedna pozicija utičnica

Za obavljanje lične higijene, često su nam neophodni električni uređaji poput fena za kosu, aparata za brijanje, pegle za kosu i sl… Dakle, neophodno je postaviti utičnice u samo kupatilo. Opšte je poznato da kontakt električne energije i vode može dovesti do fatalnih posledica, tako da je neophodno uzeti u ubzir bezbedno rastojanje vode od električnih utičnica.

Raspored utičnica

Dakle, poželjno je da u zoni kade ili tuš kabine u visinu nema utičnica. Vetikalno, potrebno je minimalno rastojanje od 60 cm kako struja i voda ne bi došle u dodir. Kada je umivaonik u pitanju, takođe u prečniku od oko 60 cm ne bi trebalo postavaljati utičnice. Za dodatnu zaštitu, u kupatilu je poželjno koristiti utičnice sa poklopcem kako bismo dodatno predupredili neželjene događaje.

Kada planirate opremanje novog ili renoviranje Vašeg doma, svakako je uvek ideja da dobijete maksimalno iskorišćen prostor uz sav komfor koji želite. Uz ovih nekoliko informacija, prepustite se planiranju, a za svu opremu i elemente za opremanje Vašeg kupatila, možemo Vam ponuditi širok asortiman proizvoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *