Objavljeno dana

Kako montirati polukružnu tuš kabinu?

Postavljanje tuš kabine zna biti frustrirajuće ukoliko nemate iskustva. Zbog toga smo sastavili ovo kratko upustvo za ugradnju tuš kabina kako bi vam olakšali ceo proces.  Ako ste postavili tuš kadu na nju možete početi postavljenje polukružne tuš kabine ili ako ste ugradili slivnik u pod onda možete postaviti tuš kabinu direktno na pločice.

U ovom uputstvu opisaćemo postavljanje tuš kabine na tuš kadu.

Za montiranje tuš kabine biće Vam potreban sledeći alat:

  • libela
  • metar
  • šrafciger
  • gumeni čekić
  • aku bušičica
  • hilti bušilica
  • skalpel
  • silikon

Pre početka montaže pažljivo otvorite kartonsku kutiju da se ne bi slomila stakla ili oštetili profili ili izgubili sitni delovi za montažu.


Od delova, u kutiji trebate dobiti sledeće elemente: 
fiksna stakla (2 kom), staklena vrata tuš kabine (2 kom), gornji i donji luk, vertikalne profile (2kom), kompenzacione profile (2 kom), silikonske lajsne za fiksna stakla (2kom), silikonske lajsne sa perom za vrata, slikonske lajsne sa magnetima za vrata (2 kom), silikonsku nit za postavljanje fiksnog stakla u vertikale profile (1 kom) i pribor za montažu sa šrafovima, tiplovima, točkićima i ručicama za otvaranje.

Ne zaboravite obratiti posabnu pažnju na uputstvo za montažu koje se takođe nalazi u kutiji.

Najpre je potrebno sastaviti okvir tuš kabine koji se sastoji iz gornjeg i donjeg luka i dva vertikalna profila.

Sastavljeni okvir tuš kabine privremeno postavite na tuš kadu, na oba zida označite običnom olovkom mesta gde planirete fiksirati vertikalne profile tuš kabine. Kada ste označili ta mesta skinite okvir tuš kabine sa tuš kade. Na označena mesta postavite kompenzacione profile i označite mesta gde ćete bušiti zid. Označena mesta izbušite burgijom fi6 mm, pazite da ne izbušite cev ispod pločica. U izbušena mesta uz pomoć gumenog čekića ubacite tiplove koje ste dobili uz tuš kabinu.

Postavite kompenzacione lajsne na zid i pričvirstite ih sa šrafovima. Koristite libelu i krstasti šrafciger. Između zida i lajsni postavite silikon. Kada budete pričvrstili vertikalne kompenzacione lajsne na zid levo i desno izaći će višak silikona koji ste prethodno naneli. Taj silikon kasnije kad se stvrdne možete odstraniti uz pomoć skalpela.

Sada postavite okvir tuš kabine na tuš kadu a njegove vertikalne profile ubacite u kompenzacione lajsne na zidu. Između donjeg profila i tuš kade nanesite silikon. Višak silikona možete kasnije odstraniti. Fiksirajte okvir tuš kabine u kompenzacione lajsne na zidu.

Kada ste to uradili pažljivo uzmite jedno po jedno fiksno staklo i ubacite ih u levi i desni vertikalni profil uz oslanjanje na donji luk okvira tuš kabine. Na donji deo stakla između profila i stakla nanesite silikon. U vertikalne profile sa unutrašnje strane između profila i stakla ubacite silikonsku nit celom dužinom. U gornjem i donjem luku uz pomoć graničnika i manjih šrafova pričvrstite staklo. Graničnike postavite u rupice koje možete videti na levoj i desnoj strani luka. Višak silikona možete kasnije odstraniti.

Sada možete pripremiti jedna po jedna vrata na koje ćete montirati točkiće koje ste dobili u pakovanju. Na gornji deo stakla idu dupli točkići a na donji jednodelni točkići sa oprugom. Nakon toga možete ubaciti gornji deo stakla na kome su dupli točkići u gornji luk a donje točkiće na donjem delu stakla pritiskom na dugme opruge ubacite u donji luk.

Postavite magnete na spoj levih i desnih vrata a na krajeve vrata i fiksnih stakala postavite preostale silikonske lajsne sa percima.

Na vrata namontirajte ručice za otvaranje. Probajte privući leva i desna vrata. Ako magnet na staklenim vratima ne dihtuje možete ih podesiti podešavanjem visine gornjih točkića.

Sada kada znate kako ugraditi polukružnu tuš kabinu pogledajte naš izbor tuš kabina.